AirNav RadarBox
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
 


Author Topic: RTL-SDR Dongle  (Read 35156 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Runway 31

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 32252
Re: RTL-SDR Dongle
« Reply #60 on: January 16, 2016, 03:56:14 PM »
I don't use the version myself by have been advised of the following

1. Some aircraft icons not pointing in the direction of travel, occasionally they correct themselves.
2. A number of ADSB plots on the list but not on the map.  Sometimes double clicking on the list entry reveals the plot on the map

Alan

tarbat

  • ShipTrax Beta Testers
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 4219
    • Radarbox at Easter Ross
Re: RTL-SDR Dongle
« Reply #61 on: January 16, 2016, 08:36:36 PM »
Andrew, No, haven't tried that.  Direct connection with a 5 metre USB cable.

CoastGuardJon

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1178
  • Mullion Cove, Kernow --- sw Cornwall UK.
Re: RTL-SDR Dongle
« Reply #62 on: January 17, 2016, 07:46:41 PM »
That's interesting Chris, I found my RB would not work with a 5M USB lead, that's why I went for the Lindy extension booster lead which solved my problems (voltage drop I assume?) and gave the RB full power.
ANRB :  AOR AR8000 : Icom R-7000 : Icom IC-R9000 : JRC NRD-545 : OptoElectronics Digital Scout and OptoLinx Interface; Realistic Pro-2005 : UBC 800XLT - listed in alphabetical order, not cost, preference, performance or entertainment value!

GreekSpy2001

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 671
    • Graham's Aircraft Photos
Re: RTL-SDR Dongle
« Reply #63 on: January 19, 2016, 09:44:08 AM »
Using my RTL USB dongle thru a USB2.0 port.  Would there be any benefit to the Radarbox system by adding a USB3.0 port into my system and plugging the dongle thru that?

graham

neroon79

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4657
Re: RTL-SDR Dongle
« Reply #64 on: January 19, 2016, 11:54:49 AM »
No, as the dongle is usually a USB2.0 type. Word case you will have a compatibility problem,  if the USB2.0 dongle is used with a USB3.0 port. Has not a high possibilty,  but such things happen.

Ingo
Greetings from northern Germany, Ingo
11.75nm ESE of EDDV

SW: ANRB v5.00.072/6.01.001 on WIN10 64Bit Pro&Home
HW:
Ant.: DPD Productions ADS-B Vertical Outdoor Base Antenna
AMP: Kuhne electr. KU LNA 1090 A TM
Cable: 25m of ECOFLEX 15+
NB: Asus P53E 24/7 op.
PC: 28"4K + 24" Monitor
AirSpy mini @RPi3

GreekSpy2001

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 671
    • Graham's Aircraft Photos
Re: RTL-SDR Dongle
« Reply #65 on: January 19, 2016, 10:46:45 PM »
thanks Ingo.  Did look on the dongle's website for USB compatibility but couldn't find anything.  So won't go down that route for now.

Graham

carras320

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 56
    • My Airliners.net Pictures
Re: RTL-SDR Dongle
« Reply #66 on: February 08, 2016, 09:16:51 AM »
Hi All,

In my case reception of the dongle compared from the radarbox improved a lot, now I get flights from far distance and strong signal, it´s really noticeable.

Once the bugs are corrected this will be a great software, but we need options to manage ports in order to have other programs feeded.

Cheers,

Antonio

airbus340

  • New Member
  • *
  • Posts: 14
Re: RTL-SDR Dongle
« Reply #67 on: February 08, 2016, 10:51:25 PM »
I am trying to get my dongle to work with version 6 but it is impossible to get it to start... I see other had the same problem too, when I try to start it say "Checking Device" forever... I am sure I have tried 10 times and been waiting sometimes for 15 minutes to I hit Ctrl + C to close it...

Any solutions for this problem?

I use Windows 7 and my dongle is a NEWSKY RTL2832U R820T and it is working perfectly with Dump1090.

GreekSpy2001

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 671
    • Graham's Aircraft Photos
Re: RTL-SDR Dongle
« Reply #68 on: February 13, 2016, 01:08:34 PM »
I had similar when my ZADIG driver wasn't running. Have you got this installed on your system?

Graham

airbus340

  • New Member
  • *
  • Posts: 14
Re: RTL-SDR Dongle
« Reply #69 on: February 14, 2016, 04:06:05 PM »
Hi Graham, thanks for your reply! My dongle is working with Dump1090 on same computer so doesn´t that mean that the Zadig is installed properly? Or do I have to install Zadig in Airnav software somehow?

Runway 31

  • Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 32252
Re: RTL-SDR Dongle
« Reply #70 on: February 14, 2016, 04:16:22 PM »
airbus, from earlier on in the thread, If RTL1090 or dump1090 is already running, ANRB.exe won't detect the dongle.

Alan

airbus340

  • New Member
  • *
  • Posts: 14
Re: RTL-SDR Dongle
« Reply #71 on: February 14, 2016, 06:44:18 PM »
Thanks Alan, none of them has been running when I tried it and I also restarted PC and tried right away, but it didn´t help.

airbus340

  • New Member
  • *
  • Posts: 14
Re: RTL-SDR Dongle
« Reply #72 on: February 21, 2016, 04:30:28 PM »
Nobody else that have the same problem? Now I have tried with and without USB extension cable and 2 different dongles of same brand but no luck...

CYYZGUY

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1627
Re: RTL-SDR Dongle
« Reply #73 on: February 21, 2016, 06:54:18 PM »
Hi Airbus, I got the NooElec SDR dongle and it started up on the first try got me with Version 6.  I have had no problems.  Still testing and doing some comparisons with the original RB.

Jason
2 Nm North from Canada's Busiest Airport CYYZ

DPD 1090 Mhz Antenna with LMR-400 Cable
Antenna 35 Feet (11 Meters) standing tall
Dedicated Airnav Station with 16 Gigs ram
Dedicated Radarbox24 Station with 16 Gigs ram
40" LED Monitor
40" LED Monitor
BCD996XT, BCT15X, BCT15X, BCT15 and BCD436 receiver

neroon79

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 4657
Re: RTL-SDR Dongle
« Reply #74 on: February 26, 2016, 08:03:14 PM »
Information for all those who have V6.00.000 Version running with SDR dongles. It seems that there are different builds available. The latest seems to be from November 11th 2015. I haven't tested if there are bug fixes or improvements between the different builds.

You may consider to go to http://www.airnavsystems.com/download/ANRB/ and dowload the install or upodate .exe again anyway.

Ingo
Greetings from northern Germany, Ingo
11.75nm ESE of EDDV

SW: ANRB v5.00.072/6.01.001 on WIN10 64Bit Pro&Home
HW:
Ant.: DPD Productions ADS-B Vertical Outdoor Base Antenna
AMP: Kuhne electr. KU LNA 1090 A TM
Cable: 25m of ECOFLEX 15+
NB: Asus P53E 24/7 op.
PC: 28"4K + 24" Monitor
AirSpy mini @RPi3