AirNav RadarBox
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
 


Author Topic: can i keep the supplied antenna outside?  (Read 6932 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jordan

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 106
can i keep the supplied antenna outside?
« on: June 28, 2009, 02:49:13 PM »
 just got my RB, will it hurt the antenna if ill leave it "outside"? (basiclly its just on my window) or wil it destroy her by the elements?
its mostly sunny and hot here and no thunderstores expected for the next few months..
I really dont want to ruin it...

EMA

  • Guest
Re: can i keep the supplied antenna outside?
« Reply #1 on: June 28, 2009, 02:57:57 PM »
The supplied antenna is not really weatherproof although some users have reported no issues with using it outside.

CoastGuardJon

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1178
  • Mullion Cove, Kernow --- sw Cornwall UK.
Re: can i keep the supplied antenna outside?
« Reply #2 on: June 28, 2009, 03:18:09 PM »
Hi Jordan, my standard antenna has been outside in not the worst weather we can experience, for about 2 months.    The metal twig has seriously deteriorated and got quite rusty in that short time, and performance has dropped off really noticeable, range dropped from 200nm to 30/35nm.    Our location's climate is the worst possible, damp amd salty sea air.    If you're intending to leave it out, rub a good film of electricians' silicone grease over the twig and base, and work as much as possible into the threaded part before assembling, this will give it a good fighting chance.     I've dispensed with the CD metal ground plane, as it is too insubstantial for our winds, I use an old Peugeot 405 brake disc, which is excellent for the purpose.
ANRB :  AOR AR8000 : Icom R-7000 : Icom IC-R9000 : JRC NRD-545 : OptoElectronics Digital Scout and OptoLinx Interface; Realistic Pro-2005 : UBC 800XLT - listed in alphabetical order, not cost, preference, performance or entertainment value!

EMA

  • Guest
Re: can i keep the supplied antenna outside?
« Reply #3 on: June 28, 2009, 03:51:01 PM »
     I've dispensed with the CD metal ground plane, as it is too insubstantial for our winds, I use an old Peugeot 405 brake disc, which is excellent for the purpose.

I bet the supplied antenna has superb braking performace! :-)

Jordan

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 106
Re: can i keep the supplied antenna outside?
« Reply #4 on: June 28, 2009, 04:48:19 PM »
ah so if i cover it with protective nylon there shouldnt be a problem?
i dont think that the nylon  would interfere with the reception...and its not that it will be out all the time, during the the time i will use and when im done it will be back in...

EMA

  • Guest
Re: can i keep the supplied antenna outside?
« Reply #5 on: June 28, 2009, 04:51:42 PM »
Beware using Nylon because it creates static which can cause a spike.

Jordan

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 106
Re: can i keep the supplied antenna outside?
« Reply #6 on: June 28, 2009, 04:53:08 PM »
not good..
ill try and working something out with plastic

EMA

  • Guest
Re: can i keep the supplied antenna outside?
« Reply #7 on: June 28, 2009, 04:54:32 PM »
I purchased a MyDel 1105 antenna and that was okay outside.

Jordan

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 106
Re: can i keep the supplied antenna outside?
« Reply #8 on: June 28, 2009, 04:58:45 PM »
by photos it does look protected
I also have a wideband antenna that is external and installed outside for 3 years now

EMA

  • Guest
Re: can i keep the supplied antenna outside?
« Reply #9 on: June 28, 2009, 05:04:28 PM »
Unfortuneatly the wideband antenna will not work well with a Radarbox

Jordan

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 106
Re: can i keep the supplied antenna outside?
« Reply #10 on: June 28, 2009, 05:15:46 PM »
yea just tried and its not working great..
one last question, where do  i change my location that i inserted when i first logged in?

EMA

  • Guest
Re: can i keep the supplied antenna outside?
« Reply #11 on: June 28, 2009, 05:18:20 PM »
yea just tried and its not working great..
one last question, where do  i change my location that i inserted when i first logged in?

In the preferences

File/Preferences/Home Station Data
« Last Edit: June 28, 2009, 05:19:58 PM by EMA »

Jordan

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 106
Re: can i keep the supplied antenna outside?
« Reply #12 on: June 28, 2009, 05:29:30 PM »
Thank you very much for all of your help :)